Ambulan's Blog

Di Sini Bermulanya Ambulan Anda

Pasukan Bertugas Bagi Saringan H1N1 Di Airport Kuantan

Hari ini maka bermulah tugasan pertama kakitangan Klinik Kesihatan Jaya Gading untuk melakukan saringan terhadap penumpang penerbangan terus dati taiwan ke kuantan. Ini juga merupakan penerbangan yang pertama, selepas ini setiap 4 hari sekali, penerbangan yang sama akan tiba. Pada hari ini penerbangan dijadualkan tiba jam 1.15 tengahari, namun kami semua dikehendaki berada di airport sejam lebih awal. Jadi kami semua berkumpul lebih awal di Klinik Kesihatan Jaya Gading lebih kurang jam 11.30 pagi.

Bagi tugasan ini, pasukan perubatan diangotai oleh seorang Pegawai Perubatan, seorang Penolong Pegawai Perubatan, seorang Jururawat Terlatih, seorang Jururawat Masyarakat dan seorang pemandu. Hanya dua buah klinik kesihatan yang di khususkan bagi tugas saringan ini, iaitu Klinik Kesihatan jaya Gading dan Klinik Kesihatan Gambang. Untuk hari ini giliran pertama adalah kepada Pasukan Perubatan Klinik Kesihatan Jaya Gading.

Bagi hari ini, seramai 103 penumpang telah diperiksa dan semuanya disahkan tiada tanda-tanda demam, batuk dan sebagainya. Lagipun setakat hari ini negara Taiwan adalah dikategorikan sebagai negara aktif H1N1. Kami semua diingatkan supaya berhati-hati dengan penumpang yang datang dari negara-negara kategori local H1N1.

Kerja saringan dijalankan dengan cukup lancar dan teratur sekali. Cuma rasa panas dan rimas menyelubungi apabila setiap dari kami semua wajib memakai pakaian khas. Namun terpaksa juga, maklumlah mencegah lebih baik dari mengubati. Pakaian yang paling teruk dan panas ialah yang di pakai oleh Dr Boi Saidi, sampai kan saya sendiri yang kena pakaikan dan ikatkan untuk beliau. Panas? memang panas!

Memandangkan tiada kes yang dikesan, maka alhamdulilah tugas hari ini setakat itu sahaja. Namun jika ada yang menunjukkan tanda-tanda H1N1, maka tugas kami akan jadi agak berlainan. Kami semua berdoa supaya janganlah kes mendapat kes H1N1, teruk nanti kerja kalau ada.

Advertisements

20 Jun 2009 - Posted by | H1N1 | , ,

2 Komen »

  1. baru saringan jeeeeee……. gua dah 12 kali hantar suspek h1n1 kat cni….. naklom lah pintu masuk sempadann…..!!! tapi sebanyak 12 kali hantar kes baru sekali je….positiff kena lah jugakkk cutiiii….yahoooooooo!!!!!!!!!!!!

    Komen oleh transpoter r6 | 9 Julai 2009

  2. suspek pun dah 7 kes..
    tapi masih lagi negatif setakat ini

    Komen oleh Hasrulnizam | 10 Julai 2009


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: