Ambulan's Blog

Di Sini Bermulanya Ambulan Anda

Lawatan Lokasi Tanah Untuk Persatuan Kebajikan Pemandu

Pada jam 7.30pagi saya memulakan perjalanan ke rumah Hj Amin bin Hussin bagi mengambil beliau dan terus menuju ke Pejabat Daerah Dan Tanah Pekan bagi urusan tanah melibatkan Persatuan Kebajikan Pemandu-Pemandu Jabatan Kesihatan Negeri Pahang. Saya dimaklumkan oleh Naib Pengerusi iaitu En Mustafa bahawa saya selaku Setiausaha Persatuan Kebajikan dan juga Hj Amin selaku Bendahari dikehendaki untuk hadir ke Pejabat Daerah Dan Tanah Pekan. Ini bertujuan untuk membuat tinjauan lokasi tanah yang dipohon oleh Persatuan Kebajikan Pemandu.

Sepanjang dalam perjalanan menuju ke Pekan, saya bersembang dengan Hj Amin perihal Persatuan Kebajikan Pemandu. Rupa-rupanya urusan berkaitan dengan tanah ini telah pun dimulakan dari 11 Julai 2007 sewaktu Tuan Haji Othman Bin Ismail masih lagi menjadi Pengerusi Persatuan Kebajikan Pemandu. Sebanyak 3 kali panggilan oleh Pejabat Tanah Dan Daerah berkaitan tanah telah dilakukan oleh jawatankuasa persatuan yang lalu. Namun berbagai-bagai masalah yg timbul iaitu fail tidak dijumpai, kemudian timbul pulak masalah dengan pegawai SO (Penolong Pegawai Tanah) bercuti. Dan akhirnya hari ini apabila SO baru mengambil alih fail permohonan kami.

Saya dan Hj Amin tiba di Pekan lebih kurang jam 8.25 minit pagi, terus kami menuju ke rumah Mantan Pengerusi yang lama, iaitu Hj Othman. Lagipun beliau yang banyak menguruskan hal ehwal tanah ini. Kemudian kami bertiga terus menuju ke Pejabat Daerah Dan Tanah Pekan bagi mengambil SO yang menguruskan fail berkaitan pemohonan persatuan. Sebaik sahaja tiba di Pejabat Tanah, kami terus menjemput En  Muhammad Hidayah Bin Ahmad iaitu SO dan pembantunya untuk sarapan pagi dulu sebelum menuju lokasi tanah yang terletak di Merchong, Mukim Bebar.

Lebih kurang jam 9.45 pagi kami semua tiba di jeti Merchong, kami semua terpaksa menunggu lebih kurang 10 minit bagi urusan sewa bot untuk ke seberang. Rupa-rupanya lokasi tanah adalah di sebuah pulau kecil yang berhampiran dengan Kuala Merchong. Saya agak ragu-ragu sedikit dengan lokasi tanah yang dipohon apabila tiada jalan darat untuk dilalui. Apakah tanah yang dipohon ini berkemampuan untuk menjana pendapatan Persatuan Kebajikan Pemandu? Sebaik sahaja kami semua tiba ke seberang iaitu lokasi tanah, rupa-rupanya perasan ragu-ragu saya tepat sekali. Permohonan Persatuan yang lalu melibatkan tanah sebanyak 2.02 hektar bersamaan lebih kurang 4 ekar, namun memandangkan lokasi tanah adalah berhampiran laut dan mengalami masalah hakisan, keluasan tanah apabila ditolak dengan rizab sungai dan rizab laut hanya tinggal tak sampai setengah ekar sahaja! Saya merasakan bahawa tidak berbaloi kalau Persatuan menerima tanah ini kerana dalam 3-5 tahun lagi tanah ini akan habis terhakis semuanya, bahkan pemandu bot yang kami sewa menyatakan bahawa pada musim tengkujuh air pasang akan membanjiri seluruh kawasan lokasi tanah. Ditambah pula dengan permohonan tanah ini baru dalam penilaian awal, entah bilalah akan diluluskan. Entah-entah tanah telah pun habis dihakis ke laut sebaik sahaja lulus.

Seterusnya kami semua menuju ke lokasi yang seterusnya yang terletak berhampiran jugak dengan lokasi pertama. Nampaknya lokasi yang kedua ini agak luas sedikit, iaitu lebih kurang 2 ekar sahaja lagi yang tinggal tidak dihakis ke laut. Namun ini bukanlah lokasi asal permohonan Persatuan, ini adalah lokasi yang bertindih antara fail lama dan fail baru. Apapun En Muhammad Hidayah masih perlu berbincang dengan Pegawai Daerah untuk menentukan lokasi sebenar yang diberikan kepada Persatuan. Nampaknya Persatuan perlu melihat kemungkinan untuk memohon tanah dilokasi yang lain. En Muhammad Hidayah memaklumkan bahawa Persatuan layak untuk memohon tanah sebanyak maksimum 50 ekar bagi tujuan perladangan. Saya sendiri mencadangkan kepada Hj Amin supaya membuat 1-2 lagi permohonan tambahan bagi lokasi lain, supaya tidak terlalu bergantung kepada satu pilihan sahaja. Apapun, perkara berkaitan dengan lawatan kami ini akan dibawa ke mesyuarat AJK Kebajikan untuk dibincangkan hala tuju pemohonan tanah.

Advertisements

16 Jun 2011 - Posted by | Persatuan | , , ,

Tiada komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: